ATE
Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület

Keresés a honlapon


Üzenőfal


Név:

Üzenet (max. 100 karakter):

Áldott, békés karácsonyt és boldog új évet kívánunKutatóház felújítása

Elkezdtük a Bükk fennsíkon található kutatóházunk (Piplák ház) felújítását. A ház eredeti állagát meghagyva teljes tetőfelújítást, és belső felújítást fogunk elvégezni. Ezidáig 4 kocsi (4 m3) szemetet, és különféle hulladékot kellett a területről eltávolítanunk kijelölt hulladéklerakó konténerbe.
A felújítási munkálatokat kizárólag egyesületi tagjaink végzik, társadalmi munkában.

Nagy értékű adományt kaptunk a fák speciális kivágásával foglalkozó Zsomboly Kft részéről, akik 100.000 Ft értékben biztosítják részünkre az építési anyagokat!
Ezúton is köszönjük!


Egyesületi bál

November 22-én került megrendezésre jótékonysági egyesületi bálunk az Alsódobszai kultúrteremben, ahol 40 fő részvételével sikerült telt házas programot csinálnunk. Rövid zenés műsor után ismertettük ez évi programjainkat, elért teljesítményeinket, eredményeinket. Az esti vacsora marha-sertéspörkölt tarhonyával, és fasírtos hidegtál volt, melyet Bajnay Pál büfés biztosította részünkre. A színvonalas zenét Bodolai Szabolcs biztosította. Az éjféli tombolahúzást követően is csak a hajnal vetett véget a kiváló rendezvénynek. Köszönünk minden támogatást, részvételt. A bevételt tanösvényünk karbantartására fordítjuk.


Jutalomtúra a Bükk-hegységben

A Tiszatáj Közalapítvány „Tavaszlesen” című vetélkedősorozatának nyertes csapatai jutalomtáborozása során augusztus 14-én kirándulást tettek a Bükk-hegységben. A középhegységi erdők életközösségével és jellemző élővilágával kapcsolatos hasznos ismereteket nyújtó sétát követően a gyerekek egy izgalmas, kúszós-mászós barlangi túrán is részt vehettek a Kecske-lyuk barlangban egyesületünk barlangász önkénteseinek jóvoltából. Az esős idő ellenére több olyan bátor fiú és lány is akadt a résztvevők között, aki az egyesület professzionális felszereléseivel kiépített ideiglenes kötélpályát is kipróbálta.


Tanösvény túra és Egyesületi nap

Hetedik alkalommal került megrende- zésre 2014. július 19-én nyári tanösvény túrával egybekötött Egyesületi nap.A 17 km es távnak 25 fő vágott neki. Reggeli indulás az Alsódobszai Református templomban kezdődött, majd a többi 6 helyszínen ismerkedhetett meg mindenki a környék nevezetességeivel, természeti képződményeivel, növény és állatvilágával. Rekordidő volta az idei, ugyanis már 14.00 ra mindenki megérkezett a Gőce lakhoz, ahol babgulyás és mozgó büfé várta az ide érkezőket. A Délután folyamán mindenki kipróbálhatta az íjászatot, illetve megtekinthették a Spry Dance Club és a Renraku Ryu Karate Szakosztály tagjainak bemutatóját. Az estét a Tátorján Rockegyüttes zárta 2 órás koncertjével, az esti szórakozásnak pedig a hajnali napfelkelte vetett véget. Az egész nap folyamán mintegy 100 ember fordult meg rendezvényünkön. Köszönjük a fellépőknek önzetlen segítségüket, Bűdi Károly polgármester úrnak a helyszín biztosítását, Nagy Bélának és tagtársainknak a színpad építését, és a rendezvény létrejöttében nyújtott szerepét.


Ismeretterjesztő táblák a tenösvényen

Július 14-18 között kerültek kihelyezésre az elkészült tanösvénytáblák. A hét helyszínre terepjáró segítségével sikerült elszállítani az tartóoszlopokat és táblákat. Gyakran látogatott helyekre (Alsódobsza, Szentistvánbaksa, Megyaszó pincefalu) faoszlopokkat kerettel, a többi helyre lefestett beton szőlőoszlopokat helyeztünk ki. A faoszlopok elkészítését Danyikó András asztalos tagtársunk vállalta társadalmi munkában, melyet ezúton is köszönünk. Köszönjük a Zöld Akció Egyesületnek, hogy a táblák grafikai előállításának költségét vállalta.
A táblák kihelyezését nyári gyakorlatukat egyesületünknél végző 2 fő természetvédelmi mérnök szakos hallgató segítette.
A táblák részletesen bemutatják mind a 7 helyszín jellegzetes természeti képződményeit, növény és állatvilágát, ismerteti a tanösvény útvonalát. A táblák hamarosan megtekinthetőek lesznek a letöltések menüpont alatt.


Múzeumok Éjszakája

Június 21-én a Múzeumok Éjszakáján egyesületünk segítségével, leendő barlangászok próbálhatták ki a barlangi kötéltechnika rejtelmeit a Pannon-tenger Múzeumban.


Fenntartható Fogyasztási és életpályaminták

Renghagyó iskolai foglalkozások, gazdaságlátogatások, kiállítások

Utolsó helyszínen is megrendezésre került a fenntartható élelmiszer fogyasztás népszerűsítése. „Fenntartható fogyasztási és életpályaminták népszerűsítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”. A Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil Alapjának támogatásával, a Zöld Akció Egyesülettel közösen, a tavalyi évben elkezdődött projekt keretében az idei évben a Mogyoróskai Csonkás tanyára szerveztünk kirándulásokat, ahol ökológiai állattenyésztést, élelmiszer termelést sikerült bemutatni, illetve az alábbi iskolákban jártunk előadásokat tartani:

Wesley János iskola és Kollégium Bárczay Gábor tagintézménye-Felsődobsza.
Április 14-én rendhagyó iskolai foglakozást tartottunk 14 fő részére. A vándorkiállítás április 16-24 között volt megrendezve 18 pedagógus és 130 tanulói létszám előtt. Május 6-án 18 fő vett részt a Csonkás-tanyai kiránduláspn.

Szerencsi Szakképző Iskola részére április 25-én tartottuk meg az előadást 25 diák részvételével, a gazdaság látogatást június 12-én szerveztük meg. A június 10-16-ig megrendezett vándorkiállítást mintegy 40 oktató és 540 tanuló láthatta.

Wesley János Családi Napközi, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium- Abaújkér részére április 29-én tartottunk előadást. A vándorkiállítás április 30 - május 7 között volt megtekinthető 428 tanuló számára. A gazdaságlátogatás június 13-án 21 fő részvételével zajlott le.


"Zöld sátor" Miskolc város napján

Május 11-én Miskolc város ünnepén, tucatnyi szervezet mellett az ATE is helyet kapott a "Zöld sátorban".
Nem mindennapi "látványt" nyújtottak, a fakivágás áldozataivá vált feketerigó fiókák, és egy leszakadt héjafészek egyetlen kis túlélője. A kis apróságokat közös fészekben etettük a nap folyamán.
Jelenleg a Tiszatáj Közalapítvány sajóhídvégi átmeneti madármenhelyén nevelődnek, amíg elengedhető állapotba nem kerülnek.
Bővebb információ és képek a "Zöld sátor" programjairól.


Madarak és fák napja

Május 9-én sikeresen lezajlott a madarak és fák napja. Nagyrészt megyaszói és alsódobszai iskolások vettek részt összesen 4 csapat 20 fővel, alsós és felsős tanulók egyaránt. Az óvodások részére természetismereti színező volt előkészítve. Először egy rövid túrával kezdtünk, ahol a Hernád-völgy természeti értékeit ismerhették meg. Akik jól odafigyeltek, azoknak később hasznukra vált, ugyanis a tesztkérdésekben előjöttek a túrán elhangzottak. A túra után fajismeret, tesztkérdések, ügyességi játékok voltak. A rendezvény ideje alatt feketerigó fiókákat etethettek a gyerekek A nyeremények kiosztása után lángos evés, és íjászat következett. Gratulálunk a nyertes csapatoknak!


Középiskolás alkotópályázat fenntartható élelmisze

„Fenntartható fogyasztási és életpályaminták népszerűsítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
A Svájci-Magyar Együttműködési Program Civil Alapjának támogatásával, a Zöld Akció Egyesület meghirdeti alkotópályázatának újabb fordulóját a fenntartható élelmiszer-termelés és fogyasztás témakörben B-A-Z megyei középiskolások részére.

A pályázat során szabad stílusban, bármely művészeti ágban alkothatnak a nevezők.
A pályázati témához segítséget nyújt a Zöld Akció Egyesület által tartott rendhagyó tanóra, illetve az azokon kiosztott leporellók, melyek elérhetők az alábbi linken is. Utóbbi segítségével az órán nem résztvevő diákok is megismerhetik a szükséges témaköröket:

Néhány lehetséges példa, a teljesség igénye nélkül:
rajz, festmény (ceruza, szén, tus, akvarell stb.)
fotó, fotómontázs
szobor (fa, plasztika, papírmasé, újrahasznosított anyagból készült installáció stb.)
hímzés, gyöngyfűzés stb.

Nevezni egyénileg, vagy maximum 5 fős csapatokban lehet. A pályaművek legnagyobb kiterjedése maximum 50 cm lehet.

A legjobbnak ítélt alkotások készítői fenntarthatósági hétvégén (3 nap/2 éjszakás program, teljes ellátással) vehetnek részt Gömörszőlősön, ahol megismerkedhetnek az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány fenntartásában működő oktatóközpont és mintagazdaság működésével, látogatást tehetnek a Keleméri Mohos-láphoz valamint kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. (2014. június 6-8. közt kerül megrendezésre).

A pályázaton Borsod-Abaúj-Zemplén megye középiskolásai vehetnek részt.
A nyereményhétvége helyszínéről az alábbi linken olvasható és látható egy kis kedvcsináló

Beküldési határidő 2014. május 19.

További információ és jelentkezés:
Spéder Ferenc, Zöld Akció Egyesület 3525 Miskolc, Kossuth u. 13.
tel: 46/508-700, 70/218-1993
email: spederferenc@gmail.com ill. speder@greenaction.hu

Web: http://zoldakcio.hu


VII. Szakmai nap


25 fő részvételével bonyolítottuk le szakmai napunkat. Számos településről érkeztek előadók, hallgatók: Alsódobsza, Budapest, Bodrogkeresztúr, Felsődobsza, Megyaszó, Miskolc, Taktaharkány, Tiszaújváros, Tiszaladány, Szirmabesenyő. Az előadások szünetében különleges zenei élményben lehetett része a résztvevőknek. Bach, Dancla, Schwroszkij és egyéb zeneszerzők művei hangzottak el fuvolán Borzsák Kamilla és Molnár Lilla előadásában Bereczky Ágnes zongorakíséretével. Az előadás félidejében lángos és különféle helybeli finomságok adtak erőt a délutáni szekcióhoz. A nap végén pedig egy nagyszerű, napirenden kívüli vetítést láthattunk Sántha Gergőtől, aki Skóciai hegymászóútjáról számolt be.


Téli tanösvény túra

Február 8-án tartottuk meg tanösvény túránkat. Ködös, borult, esős, sáros időjárás miatt szinte mindenki visszamondta a túrát, de így is mintegy 10 fő, főként egyesületi tagokból verbuválódott csapat indult útnak. Mivel a látótávolság sem volt a legmegfelelőbb, a túra a Tátorjános természetvédelmi területnél megfordult és Alsódobszára érkezett vissza, újabb extrém élményekkel gazdagodva.

“Semmi sem rombolja annyira az ember testét, mint a tartós tétlenség.” (Arisztotelész)

Honlapkészítés